Валар моргулис

Всички неща умират. Някой по-рано, други по-късно. Трети, като този сайт, доста измъчено. Истината е, че проекта умря преди доста години. Многократно правих планове да го съживя, но никога не намерих енергия да го направя. Писането на качествени статии отнема време. Време, което предпочитам да инвестирам в други проекти.

Все още съм фен на жанра фентъзи. Все още чета много книги, гледам филми и сериали и играя игри. Но сега, интернет е различно място от 2001 година, когато се зароди идеята. В онези години почти нямаше сайтове за фентъзи на български. Сега има, ако не много, то поне достатъчно. Качеството много се повиши и аз не мога да се конкурирам, пък и както казах, предпочитам да инвестирам енергията си в други проекти.

Всичко започна като идея за интернет списание посветено на фентъзи жанра. Така можех да комбинирам две от хобитата си – фентъзито и компютрите. Нямах възможност да издавам броеве често. В един или друг момент се появиха някой сътрудници, но комуникацията беше трудна и бавна. Мисля, че някой от тях по-късно се реализираха в по-успешни проекти. Успях да издам всичко на всичко 7 „броя“, номерирани от 0 до 6 🙂 и имах подготвен брой номер 7, който така и не успях да пусна по някаква, вече забравена, причина. Нещата си умряха по естествен начин. Бях студент, не разполагах със средства, четях много малко.

Мина време, започнах работа. Не помня как, но ми хрумна идеята да възстановя сайта под нова форма. Беше станало модерно да имаш блог. Бях се опитал да ползвам няколко блог системи, но без особен успех. Докато възкресявах сайта отново имах възможност да комбинирам двете си хобита. Е, компютрите се бяха превърнали в професия, но програмирането е начин на живот. Написах няколко статии по същество, но сега, като гледам списъка с всички публикации ясно се вижда, че статиите са доста малък процент. Повечето е някакви „новини“ и съобщения.

Многократно планирах да съживя проекта, но все не стигах до него. Днес се сблъсках с някои технически проблеми и осъзнах, че губя прекалено много време да поддържам нещата живи на техническо ниво, без да има реално съдържание. И така. Всяко нещо си има край. Всяко нещо умира. Време е да сложа точка. Ще държа сайта жив докато разходите за това са минимални. Смятам да задържа домейна, не мога да предсказвам бъдещето, може да има ново възкресение някъде там.

За сега ще кажа само

Валар моргулис!

– Как се молим на бога на смъртта?
– Не днес!

– Валар дохаерис?

This entry was posted in Организация and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.