Дата за Memory of Light

Издателят на Колелото на Времето в САЩ, tor.com, обяви датата на която последната книга от фентъзи сагата ще бъде публикувана. Тя е 8 Януари 2013. Новината цитира датата на издаване на първата книга от многотомната поредица – 15 Януари 1990 и така поставя издаването на последната книга почти 23 години след началото на поредицата. Интересен факт, който вероятно е повлиял на избора на точно тази дата е, че тази дата се пада в последният месец на годината на Дракона, според китайският зодиак.

Брандън Сандерсън коментира, новината на своят блог. В публикацията, той казва, че е научил за обявената дата, след като датата е била решена от издателят и вдовицата на Робърт Джордън – Хариет. Сандерсън обяснява, че дата е последната възможна и, че ако той успее да свърши по-рано с редакциите и корекциите, които се налагат е възможно датата да бъде изтеглена по-рано, както се е случило за „Буря се надига“ (макар, че там това е било само със седмица). Брандън обяснява, че той искрено е вярвал, че книгата може да излезе през есента на тази година, но отбелязва, че тя е с 20% по дълга от предвиденото. Той отбелязва, че Хариет, която е и редактор на всички книги от серията, вече не е в състояние да работи дългите часове, необходими за по-ранното издаване на книгата. Подчертан е и факта, че тя иска книгата да бъде направена „както трябва“. Брандън обяснява, че той би могъл да работи по 16 часа на ден за да придвижи книгата по-бързи през редакциите, но когато е направи това за „Буря се надига“ резултатът е бил куп от правописни грешки и невероятно умора за Хариет, която е имала нужда от половин година за да се възстанови след усилието.

Лично аз се надявам, че книгата ще излезе преди Коледа, тъй като Брандън е оптимист за гладкото протичане на процеса по редакция.

This entry was posted in Новини and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.