Сериали: Рийз (Riese)

След няколкото тъжни новини за кратък период от време, реших, че най-накрая е време да седна и да напиша една дълго отлагана статия. Този път ще наплюнча перото и ще пиша за Рийз – мини сериал, подобен на който не бях срещал досега. И ако това ревю ви заинтригува, сериалът е достъпен за гледане онлайн. Ще намерите връзки към неговите епизоди накрая на статията.

Лого - Рийз Както вече казах, Рийз е мини сериал. Има общо 10 серии повечето, от които са около 8-9 минути. Тъй като това включва и финалните надписи, ще можете да изгледате сериалът за по-малко от час и половина. Ето и резюмето, което можете да намерите на официалният сайт за България:

Преследвана от ужасяваща религиозна група – Сектата, Рийз се скита, заедно с вълка си Фенрир. Те трябва да избягат от убийците, които са изпратени да убият Рийз и едновременно с това да открият истинската им цел.

Трудно е да се даде жанрово определение на Рийз. В първите моменти ще ви изглежда като фентъзи, но още преди да свърши първият епизод вероятно ще си промените мнението и ще решите, че това е стийм пънк (steampunk). Това е и официалното определение, което ще намерите на сайта на сериалът, въпреки че аз по скоро бих използвал клок-пънк (clockpunk). Началото на вторият епизод ще ви пренесе в съвсем различна атмосфера и наклонява везнити към ърбън фентъзи. С развитието на епизода модерно се смесва с отминалото. Гледки и технологии от 20 век съжителстват с такива типични за 19 и стийм пънка. Ако ги нямаше тези елементи бих причислил сериала към жанра на антиутопиите. В тази жанрова смесица мога само да използвам общото определение фентъзи. Съзнателно не се опитвам да използвам определения като „нова вълна“ или „алтернативно“, те ми звучат твърде натруфено и обикновено използването им не изяснява нищо.

Отделните епизоди почват някак изведнъж и често свършват по този начин. Често липсва усещане за преход между отделните епизоди (дори когато ги гледате един след друг). Лично аз си падам по този стил. Всеки един епизод е сам по себе си кратък разказ. Създава се едно усещане за разкъсаност на отделни кадри, което изгледа е било и целта на създателите на филма. Така преживяването от гледането на серите става наистина уникално.

Действието се редува с диалози и понякога монолози. Те са кратки и в повечето случаи използвани за да предадат някаква информация на зрителят. Като цяло Рийз е визуално, не слухово преживяване. За съжаление някой неща няма как да се предадат на зрителят без реч. Макар една картина да струва хиляди думи, понякога и хиляди картини не могат да заменят една дума. Така че се налага да изтърпим малко „инфо дъмп“ за да разберем картината.

Нещо, което ми направи неприятно впечатление е качеството на преводът. Предвид изключително пестеливият диалог, пропускът дори на една единствена дума или нестройният превод на фраза, могат да развалят изцяло впечатлението ви. Добре, поне, че сериалът е със субтитри. Така поне можете да слушате оригиналният текст. Хубава опцията би било възможността за изключване на субтитрите, но за съжаление, ще трябва да ги изтърпите, дори ако нямате нужда от тях.

Сериалът е разделен на две глави от по 5 епизода. Нещо което ми направи впечатление е разликите в атмосферата в двете глави. Първата глава използва преобладаващо мрачни цветове с редки кадри в ярки багри, създаващи силен контраст. Втората глава работи по доста различен начин от първата. Цветовете изсветляват, но остават все така студени. Има интересна игра между отделните кадри – например в един кадър сме сред заснежена местност, а следващият кадър се открива с показването на чисто бяла сграда заемаща целият екран. Това, обаче, не трае дълго и мрачните краски от първите серии се завръщат в последните.

За съжаление качеството на картината не е супер добро или поне е така на българският сайт. В официалният сайт не можете да гледате сериала, поне ако влизате от България.

Надали ще изненадам някой, като кажа че краят на сериалът е отворен. За сега не са известни планове за нови серии, но може ли да каже някой. Ето и обещаните връзки към епизодите:

  1. The Hunt – (9:44)
  2. Bind – (9:05)
  3. Fragments – (9:15)
  4. Spares – (8:24)
  5. Dawn – (7:26)
  6. Beast – (6:22)
  7. Prey – (8:45)
  8. Indoctrination – (9:20)
  9. Retribution – (8:17)
  10. Reunion – (11:18)

Заглавията и времетраенето взех от Уикипедиа. Времетраенето може да не съвпада напълно с версиите на AXN. Не се опитвам да направя превод на заглавията. Най-вероятно ще се справя по зле и от преводачите на субтитрите.

This entry was posted in Филми and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.