Брандън Сандерсън (Brandon Sanderson)

Брандън Сандерсън (Brandon Sanderson)Кратка визитка:Брандън Сандерсън (Brandon Sanderson) е роден през Декември 1975 година в Линкълн (Lincoln), щата Небраска, САЩ. Или поне така твърди официалният му уеб сайт, в който нямам причина да се съмнявам. По настоящем живее в American Fork, щата Юта (поне според Wikipedia) с жена си и децата си. Той е член на мормонската църква.

Библиография:
Самостоятелни книги:
Първата му издадена книга се нарича Elantris. За съжаление за сега не е превеждана на български, за това единственият начин да я прочетете си остава поръчката от чужбина. Elantris е самостоятелна книга, макар че последните сцени в книгата подсказват че може да има продължение, авторът е заявил, че за сега такова не се планира. Историята се развива около проспериращ в миналото град, в който е живяла раса от хора способна на магия. Към момента, в който се разказа, тази раса е загубила тази си способност и е застигната от проклятие – живи мъртъвци. Или поне с такова впечатление ще останете в началото на книгата. С развитието на историята се разкрива уникална магическа система (или две, в зависимост дали приемате магията на основните протагонисти в серията като отделна система или като част от същата), която се е „повредила“ от природен катаклизъм. Така още в първата книга на Брандън Сандерсън ще видите дарбата му да разработва уникални магически системи. Интересно е да се отбележи, че всяка от неговите книги и поредици използва различна магическа система.

Втората му издадена книга се нарича Mistborn: Final Empire („Мъглороден Последната империя“, ИК Бард, 2010) и е част от трилогията Mistborn (Мъглороден). Останалите книги от трилогията са Mistborn: The Well of Ascension („Мъглороден Кладенецът на възнесението, ИК бард, 2010“) и Mistborn: The Hero of Ages (все още не преведена). В тази серия Брандън Сандерсън разкрива истинската си мощ като автор на т.нар. епично фентъзи. В нея има цели три отделни магически системи, които са свързани една с друга (това се използва и като част от движещата сила зад историята). Всяка от системите е уникална и напълно различна от останалите, но същевременно достатъчно подобна, за да може читателят (а по-късно и героите) да започнат да си задават въпроса „ами ако“. Във всяка книга, от поредицата, историята обхваща все по-голяма и по-голяма част от света, в който се развива. В първата книга, действието се развива в столицата на една империя, която владее целият свят, където малка група крадци и измамници си поставят невъзможната цел да съборят безсмъртният ѝ владетел. Във втората книга действието става по-широкомащабно, има битки и сражения, а действията на главните герои вече се отразяват на голяма част от света. Третата книги разказва за борбата за спасяване на целият свят от разрушение. Ако сте почитатели на фентъзи жанра – прочетете тези книги. Българският превод е на добро ниво, с много малки изключения (някой от преводите ми звучат доста тромаво, но пък са запазили онова значение вложено в оригинала), които надали ще ви направят впечатление, ако не сте чели книгата в оригинал.

По времето когато издава трилогията Mistborn, Брандън Сандерсън също така издава и поредица от детски книжки – Alcatraz. Признавам си, че не съм я чел и не знам дали е превеждана на български. Ето списък на книгите в нея:

Един интересен проект е Warbreaker. Това е книга която Брандън Сандерсън публикува на сайта си, още преди да е завършена. Всяка една от редакциите на книгата е публикувана. Финалната версия също може да се свали от официалният сайт на автора. Книгата е издадена под Creative Commons лиценз, т.е. свободна е за сваляне и разпространение. В последствие тя бе издадена в нормалният книжен формат. Историята, която книгата разказва е преплетена с уникалната магическа система. Богове, били някога хора, бродят по света, веднъж живели и умрели, те притежават способността да сътворят чудо на цената на собственият си живот. Всеки човек, в света на историята, притежава способността да прави магия, но само ако достатъчно хора са му отстъпили своята способност. Твърде сложно е да се обясни с няколко думи. От друга страна книгата разказва за две сестри борещи се за оцеляване в един жесток свят.

Последната самостоятелна книга на Брандън е The Way of Kings. Това е първа книга от планирана декалогия наречена The Stormlight Archive. Разказваната история е трудно да се предаде с няколко думи. Действието се развива в няколко паралелни нишки, а разказат е през погледа на не по-малко от пет главни героя. Магическата система (или може би системи) е бегло загатната. По думите на Брандън, това е направено нарочно, защото той не е искал да бъде възприемам само като човека с магическите системи. Но също така, по негови думи, докато е планирал около 20 магически системи за серията и в ледващите части те ще имат съществена роля в развитието на историята. В тази книга Сандерсън показва една друга своят силна страна останала слабо забелязана – създаването на уникални светове.

В съавторство:
След смъртта на Робърт Джордън, Брандън Сандерсън бе избран да довърши сагата „Колелото на Времето“. Към момента, една книга е издадена, една е в процес на печат и предстои да бъде издадена в началото на Ноември, и една предстои да бъде написана.

Друго творчество:
Няколко кратки разказа, изтрити сцени, пълният текст на Warbreaker, както и други материали могат да се намерят в библиотеката на официалният сайт на Брандън. Сайтът също така съдържа и секция с коментари към някой от самостоятелните книги на Сандерсън.

Галерия:
Самостоятелни книги:

В съавторство:

Няколко думи от мен за него:
В творчеството на Брандън Сандерсън се наблюдават две характерни черти. Първо той определено проявява изключителен талант при създаването на магически системи. Всяка негова книга разполага с различна система. Дори в трилогията Мъглороден във всяка книга се разкриват детайлите на нова магическа система. Това се очаква и от новата му поредица – The Stormlight Archive. По негови думи, за тази поредица той е разработил около 20 магически системи. Още в първата книга се наблюдават заченките на поне две различни системи, които подобно на тези в Mistborn са свързани помежду си.

Втората характерна черта е склонността към създаване на необикновени светове. И като казвам необикновени имам предвид наистина странни. Брандън е майстор в скриването на факт колко необикновен е всъщност света, в който се развива действието. Той използва умело очакванията на читателите действието да се развива във свят, в който флората и фауната не се различават съществено от тези в нашият. Да може би има няколко по-странни същества, но такива има във всяко фентъзи. И така читателят не обръща особено внимание на валежите от пепел в Мъглороден, поне докато няколко от главните герои не започват разговор за древна картина, чудейки се защо някой би нарисувал дърветата зелени. Все пак всички дървета са кафяви, нали? Подобно е положението и в The Way of Kings. Да има странно време, но това не е уникално, нито пък повечето луни. Да има някакъв странен пейзаж, но и ние си имаме Гранд каньон. А да някаква хвърчаща змия (даже има доста добра илюстрация) и шестокрака хрътка, но какво от това. До момента, в който един епизодичен герой се чуди как е възможно тревата да не бяга, когато човек стъпва върху нея. След този момент, читателят почва да проумява, всъщност колко е различен е светът на действието.

Много още може да се каже за Брандън Сандерсън. Може да се коментира стилът на писане, начина по който се сменят гледните точки или нещо друго, но аз няма да го правя. Мога само да си пожелая повече от неговите книги да бъдат преведени, за да се запознаят повече хора с книгите му. Намерете книгите му и ги прочетете, няма да съжалявате.

This entry was posted in Автори, Съвременници and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.