Поредици: Dragon Age

Лого - 18+ВНИМАНИЕ: Тази статия може да съдържа съдържание, което не е подходящо за лица под 18 години.

Преди няколко дни приключих Dragon Age II. Ако има игра която би ме вдъхновила да я преиграя още веднъж това е тя. За това реших да направя едно ревю на света в който се развива действието, а и да кажа някой думи за игрите (особено за последната). Но преди да се занимавате с моите глупави приказки ето и някой видео ревюта на игрите от поредицата (за съжаление на Английски – българските медии имат още много хляб да изядат докато стигнат това ниво):

Dragon Age: Origins

Ако видеото не се отваря ето и връзка към него: видео в High Definition и видео в Standard Definition.

Dragon Age: Origins – Awakening

Ако видеото не се отваря ето и връзка към него: видео в High Definition и видео в Standard Definition.

Dragon Age II

Ако видеото не се отваря ето и връзка към него: видео в High Definition и видео в Standard Definition.

Освен трите основни игри в поредицата издателят предлага и поредица от т.нар. DLC – DownLoadable Content. Това е съдържание за играта, което се сваля допълнително и може да е или безплатно или платено. В случаят с Dragon Age всички DLCта, са платени (в зависимост от версията на играта която си купите, може да получите някой от тях безплатно.

Dragon Age: Origins Ето списък с допълнителното съдържание за Origins:

  • The Stone Prisoner – добавя нов спътник – каменен голем
  • Warden’s Keep – добавя нова зона и съответните мисии
  • Return to Ostagar – добавя нова зона и съответните мисии
  • Darkspawn Chronicles – дава възможност за игра с основният противник на героят от играта
  • Leliana’s Song – изследва историята на един от спътниците
  • The Golems of Amgarrak – кратко самостоятелно приключение
  • Witch Hunt – продължение/завършек на историята развивана в Dragon Age: Origins и Awakening

Освен това има и известен брой DLCта, които просто добавят нова екипировка или предмети. Awakening е продължението на играта, което изисква оригиналната игра да е инсталирана за да бъде играно.
Още при излизането си Dragon Age II има две DLCта:

  • The Exiled Prince – добавя нов спътник
  • The Black Emporium – добавя нова зона (без мисии)

Dragon Age: Origins - Awakening
Освен това при определен условия, като например изиграване на предната игра, членство в даден web сайт и др., се получава достъп до набор от уникални предмети, които могат да се използват в играта.
Добре е да се спомене, че всички версии на играта са с рейтинг 18+.Ако сте стигнали до тук, не може да не сте забелязали всичката тази кръв по картинките на кутиите на игрите, а ако сте гледали клиповете, сте забелязали и изключителното количество кръв, което се лее вътре в играта.
Dragon Age IIЗа мое голямо съжаление имам проблеми с закупуването на BioWare Points – това е разплащателната единици, с която се купуват всички DLCта. Само няколко не ми стигат да си взема The Exilied Prince, но това си е мой проблем :(.
Сигурно вече ви отегчих, за това нека преминем към чисто фентъзи частта. Действието в поредицата се развива на един континент наречен Тедас (Thedas). В Dragon Age и нейните продължение всички събития се случават в една от държавите на този континент, а в Dragon Age II в един от градовете държави и неговите околности. Въпреки ограничената зона на действието и двете игри са населени с представители на множество от държавите. Самите държави са моделирани по подобие на Европейските. Усилията вложени в това са доста сериозни – представителите на различните държави говорят с различен акцент – например представителите на Orlais говорят с ясно изразен френски акцент. Освен държавите на повърхността под целият континент се намира и обширна мрежа от пътища наречена Дълбоките Друми (The Deep Roads).
Освен хората в света на Dragon Age има още няколко разумни раси – елфи, джуджета, кунари (qunari), darkspаwn (на това последното просто не можах да му измисля смислен превод) и вероятно драконите (макар това да не се споменава никъде, така че го приемете като чиста спекулация). Има и някой податки за наличието на богове, които също бихме могли да причислим към разумните раси.
Елфите и джуджетата са малко или многo стериотипни. Елфите, освен острите уши, имат и славно минало, в което са водили войни с човеците и са загубили. Някога са били безсмъртни, но в настоящето са съвсем смъртни. В миналото са притежавали голямо мощ, но сега повечето им знания лежат в забрава. По-голямата част от тях водят номадски живот, но малка част живеят в гета сред хората. Елфите почитат плеяда от божества наричани „старите богове“.
Подобно на тях джуджетата също имат славно минало. Дълбоките Друми са построени от тях, в миналото те са притежавали технологията да създават големи (нещо не мога да се справя с добавянето на ударение, така че ще е без него). Градът, в който живеят се намира под земята. В миналото са съществували множестно градове, но сега те са завладени от darkspawn. Обществото на джуджетата е управлявано от строга кастова система, а религията им се основава на почита към предците им, които са постигнали нещо значимо за расата – например изобретяване на бездимно гориво, нов вид стомата и т.н.
Кунарите са странна раса. Интересното при тях е, че са изобразени по различен начин в първата и във втората част на играта. Не е особено ясно дали тази разлика е просто промяна на външният вид на расата или е някаква особеност, която още не е обяснена. В Dragon Age: Origins има само един представител на расата и той изглежда, малко или много, като човек. Вярно с малко особена коса и бледа кожа, но все пак човек. В Dragon Age II, кунарите (които играят значителна роля в историята) се сдобиват с рога. Обществото им се регулира от философия/религия, която е силно неразбираема за външните хора. Според нея всеки си има точно определено място в обществото – кунарите не използват лични имена а името на позицията, на която се намират. Те разполагат с огнестрелни оръжия и сравнително високо развити технологии и флота.
Darkspawn са основен протагонист в първата част и често срещан противник във втората. Те притежават известна доза на разумност, която силно варира между отделните индивиди. Всъщност darkspawn не е раса от същества в традиционният смисъл на думата, а обединяваща категория за много същества. Те нямат общество в традиционният смисъл на думата и за размножаването си разчитата на паразитизъм – превръщайки женски индивиди от другите раси в „майки“. Историята на Dragon Age: Origins – Awakening се развива около расата и нейната интелигентност.
Съвсем малко може да се каже за драконите и „старите богове“. Драконите се появават като сериозни (или не толкова) противници и в двете части на играта. „Старите богове“ са споменавани от време на време и има някой загатвания, че може да се превръщата в дракони.
Магията играе основна роля в света на Dragon Age. Различните раси и народи имат различно отношение към владеещите магията. Магията е силно свързана е рудата лириум (lirium), това е механиката в играта която мозволява използването на „мана“ и ограничаването на броят на магиите, които играчът може да ползва. Лириумът е елемент, който може да се ползва за много цели – усилване на магията, ограничаване на въздействият на магията, създаване на мачиески руни и др. Освен това той е силно отровен за хората и дори джуджетата, които инъче са нечувтвителни към магията се излагат на риск при продължително излагане. Всъщност отровен не е абсолютно точна дума, тъй като той всъщност причинява лудост и пристрастяване, а не смърт, вероятно наркотичен е по-точно определение.
Магията е силно свързана и зависима от връзката на индивида със света на сънищата – Fade. Магията черпи енергията си от този свят и ако връзката на човек бъде прекъсната с него, той става неспособен да прави магиии и добива известен имунитет към магията (например влиянието на лириума или менталната магия). Тази връзка може да се прекъсне нарочно, при което човекът се превръща в „успокоен“ (tranquil). Това е практика използвана от тамплиерите, които са част от религиозен орден контролиращ магията в повечето човешки общества.
Светът на сънищата е обитаван от същетва наричани от хората демони. Демоните представляват проявление на редица човешки слабости – желание, глад, гордост, ярост, ленност и отмъщение. Демоните могат да обсебват хората и стават особено омасни когато обсебят магьосници. Те са и основният довод за превръщатането на магьосниците в „успокоени“ от тамплиерите. Освен демоните светът на сънищата е обитаван и от други духове, някой от които представят човешки добродетели – състрадание, справедливост, смелост, сила на духа и вяра. Те също могат да обсебват хората, но за разлика от демоните рядко имат желание да го правят. Съществуването на „добрите“ духове е неизвестно на голята част от хората.
Значителна роля в сета играят религиите. В общи линии всяка раса изповядва само една религия, със съвсем малки изключения (някой хора са започнали да изповядват кун – философията на кунарите, а някой джуджета религията на хората). Човешката религия – Църквата на Андрасте (The Chantry of Andraste) се изповядва от всички народи и има две основни секти. Един от основните постуалти на тази религия е, че магията трябва да служи на хората. Това е и причината за разделянето на религията на секти. По-голямата секта смята, че за да служат на хората всички магьосници трябва да са затворени, докато останалите смятат, че магьосниците биха служили най-добре като управляват съдбите на останалите хора.
В игрите втората секта се споменава само бегло в разпръснатите книги, които героят може да прочете. Основното взаимодействие е с голямата секта. Характерно за нея е, че най-висшите постове могат да се заемат само от жени (обратно на по-малката секта). Под крилото на църквата е и орденът на тамплиерите, които имат за задача да пазят „кръговете“ от магове, да издирват и залавят избягалите и да довеждат децата с потенциал, както и да убиват всички практикуващу забранената кръвна магия (blood magic).
Кръвната магия черпи силата си от пролятата кръв (собствена или чужда). И дава изключително голяма сила на практикуващите я. Включително и способността да контролират съзнанието на другите. Тя е забранена за практикуване с по-голямата част от света на хората без Империята Тевинтер (Tevinter Imperium). Въпреки това, пкатикуващите такава магия са често срещани в играта, в повечето случаи като противници, но често героят има възможност да избере да се съюзи с някой от тях.

Много още може да се говори за света на Dragon Age и за игрите развиващи се в този свят. Надявам се от моята разбъркана мисъл да се разбрали поне основните неща за света или за игрите. Лично на мен ми е трудно да отделя двете едно от друго, тъй като много от нещата в света са обвързани с механиката на игрите. Ако все пак у вас се е зародил интерес купете си игрите и ги изиграйте (или пробвайте Facebook играта Dragon Age Legends). Ако искате да знаете повече за света или имате нужда от помощ в играта – Dragon Age сайта на Wikia е чудесен източник на информация.

This entry was posted in Игри, Светове and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.